Ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν στους μετανάστες, αναπαραγωγή και ευρεία διανομή δομημένου έντυπου, ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus
powered by social2s

Στόχος του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ήταν η παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών με θεματολογία που αφορούσε άμεσα τους πολίτες τρίτων χωρών. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, έγινε προσπάθεια εξοικείωσης των μεταναστών σε θέματα ραδιοφωνίας και ευρύτερα τεχνικών παραγωγής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε θέματα ραδιοφωνίας και σε Πολυπολιτισμικά Μέσα Ενημέρωσης (Community Media), με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγή των ίδιων των εκπομπών.

H BEE GROUP A.E. στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου ανέλαβε την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

• Δημιουργία Έντυπου Υλικού 

Για τη διάχυση του προγράμματος, αλλά και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών εκπομπών σχεδιάστηκαν και τυπωθήκαν δίπτυχα ενημερωτικά έντυπα καθώς και αφίσες σε εννέα γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, σουαχίλι, αλβανικά, ρώσικα, παντζάμπι,ουρντού) με πληροφορίες για το υλοποιούμενο πρόγραμμα. 

• Δημιουργία σελίδων στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

Για την μέγιστη προβολή του έργου δημιουργήθηκε σελίδα στο Facebook www.facebook.com/politestoukosmou καθώς και λογαριασμός στο Twitter https://twitter.com/politeskosmou που εκεί αναρτήθηκαν πληροφορίες για το πρόγραμμα, νέα και ανακοινώσεις για τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις δράσεις – εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και βίντεο / φωτογραφικό υλικό. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να αναρτούν ερωτήματα και απόψεις ώστε να υπάρχει αμφίρροπη επικοινωνία μεταξύ των ομάδων στόχου. 

• Δημιουργία ιστότοπου (website)

Στα πλαίσια του έργου, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ο ιστότοπος του προγράμματος, www.politestoukosmou.gr. Στον συγκεκριμένο ιστότοπο οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τις δράσεις του, τους εταίρους που το υλοποίησαν, να διαβάσουν νέα και ανακοινώσεις για τις ραδιοφωνικές εκπομπές που υλοποιήθηκαν. 

Ο ιστότοπος του προγράμματος συνδεόταν μέσω live streaming με τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» που ανήκει στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ακούν τις ραδιοφωνικές εκπομπές σε πραγματικό χρόνο.

• Δημιουργία Ντοκιμαντέρ

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη του σεναρίου ενώ παράλληλα ο υπεύθυνος παραγωγής έκανε τις απαραίτητες ενέργειες συντονισμού και επικοινωνίας με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην παραγωγή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ το οποίο είχε ως στόχο να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για άτομα που επιθυμούν να γίνουν εν δυνάμει πολυπολιτισμικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί.  Περιείχε συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα ραδιοφωνίας και παρουσίασε την πορεία των εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων από την εμπλοκή τους στο έργο. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν οι εκπαιδεύσεις, η προετοιμασία των εκπομπών, η παρουσίαση των εκπομπών, το ρεπορτάζ στο δρόμο. 

• Δημιουργία Δίγλωσσου Πολύ – οδηγού σε 9 γλώσσες 

Στη συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε η συλλογή του απαραίτητου πληροφοριακού υλικού για τον εννιάγλωσσο πολύ- οδηγό. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη σχεδίαση και αναπαραγωγή Δίγλωσσoυ  Πολύ-οδηγού .  Ο πολύ-οδηγός εκδόθηκε σε εννέα διαφορετικές γλώσσες (ελληνική, αλβανική, αραβική, παντζάμπι, ουρντού, ρωσική, αγγλικά, γαλλικά και σουαχίλι), με παράθεση του αντίστοιχου κειμένου στην ελληνική γλώσσα. Με αυτό τον τρόπο θα είχαν την δυνατότητα οι μετανάστες να συσχετίσουν εύκολα τα δύο κείμενα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ενισχυτικά στην ευχέρεια ανάγνωσης ελληνικού κειμένου. Ο πολύ-οδηγός μέσω ερωταπαντήσεων, εικόνων και συνοπτικών φιλικών κειμένων παρείχε πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες σε θέματα που αφορούν στα ακόλουθα θέματα:

  • Σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα 
  • Γεωγραφία, πολιτισμός, ψυχαγωγία, διατροφή, ήθη / έθιμα / παραδόσεις, θρησκεία 
  • Θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και αδειοδότησης μεταναστών 
  • Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση / Κατάρτιση, Στέγαση, Πρόνοια, Κοινωνικές Υπηρεσίες 
  • Χάρτες, στοιχεία επικοινωνίας φορέων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών αριθμών άμεσης ανάγκης), στοιχεία και πληροφορίες για τα μέσα μετακινήσεων, μικρές και χρήσιμες συμβουλές για διάφορα θέματα (tips), βασικά στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην διανομή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμους, οργανώσεις μεταναστών, Πρεσβείες και Προξενεία, σημεία εξυπηρέτησης των μεταναστών ή/και οποιονδήποτε άλλο χώρο στον οποίον έχουν πρόσβαση υπήκοοι τρίτων χωρών. 

Επίσης, ο πολύ-οδηγός, παράχθηκε και σε ψηφιακή μορφή και βρίσκεται στην διεύθυνση www.learnaboutgreece.gr έτσι με αυτό τον τρόπο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί και να τον κατεβάσει στη γλώσσα που τον ενδιαφέρει. Τέλος, προχωρήσαμε στην αποστολή ειδικού banner για τον Πολύ-οδηγό που αναπτύξαμε προκειμένου να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους, στο Υπουργείο Εσωτερικών, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους Δήμους της Χώρας, τις μεταναστευτικές κοινότητες, τους εταίρους του έργου.